Iedereen kan zó plaatsnemen in de behandelstoel van de mondhygiëniste. U heeft daar geen verwijzing van uw tandarts voor nodig. Toch vindt een eerste kennismaking nog meestal plaats na doorverwijzing van de tandarts. Bekijk de veelgestelde vragen om meer te weten te komen over de mondhygiëniste en haar werkzaamheden.

 • Wat doet een mondhygiëniste?

  Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus en richt zich vooral op het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen. Daarnaast voert de mondhygiëniste taken uit die gericht zijn op genezing, zoals het behandelen van tandvleesproblemen. Een bezoek aan de mondhygiëniste is aan te raden wanneer een van onderstaande klachten optreedt:

  - Bloedend tandvlees bij het poetsen
  - Tanden en kiezen gaan los staan
  - Rood en gezwollen of terugtrekkend tandvlees
  - Veel vorming van tandsteen of aanslag op het gebit
  - Vieze smaak of slechte adem
  - Er ontstaan geregeld gaatjes

 • Heb ik een doorverwijzing van een arts nodig?

  Nee, u heeft geen verwijzing van een tandarts nodig. De mondhygiëniste is sinds 2006 vrij toegankelijk, bijvoorbeeld voor het laten bleken van uw tanden. Natuurlijk wordt er ook door de tandarts doorverwezen voor behandeling. De tandarts wordt vervolgens standaard met een schriftelijke rapportage op de hoogte gehouden van de behandeling. Indien u hier bezwaar tegen heeft, dan wordt u verzocht dit tijdens uw eerste bezoek kenbaar te maken.

 • Vergoed de zorgverzekering de behandeling?

  Met een aanvullende verzekering wordt de behandeling bij de mondhygiënist geheel of gedeeltelijk vergoed. Dit is afhankelijk van uw verzekering. Voor exacte informatie kunt u bij uw verzekeringsmaatschappij terecht. Belangrijk is om aan te geven dat het om een behandeling in een vrijgevestigde mondhygiënepraktijk gaat.

 • Kan ik mijn tanden laten bleken?

  De natuurlijke tandkleur is van iedereen anders. De mondhygiëniste kan beoordelen hoeveel baat u heeft bij een professionele cosmetische behandeling.

 • Mijn tandvlees bloedt regelmatig, is dat normaal?

  Nee, bloedend tandvlees duidt erop dat het ontstoken is. Een langdurige ontsteking kan overgaan in parodontitis, een ergere vorm van tandvleesontsteking. Als dit niet tijdig behandeld wordt, kunnen de tanden en kiezen steeds losser gaan staan. Het is dus belangrijk om bij de eerste tekenen van een ontsteking actie te ondernemen.

 • Wat kan ik doen aan een slechte adem?

  Een slechte adem duidt vaak op een tandvleesontsteking. Tandsteen op de tanden en kiezen zorgt voor ontstekingen, waardoor uiteindelijk het tandvlees gaat stinken. Soms wordt de slechte adem of vieze smaak ook veroorzaakt door bacteriën achter de rug. Hierbij kan – naast het poetsen van de tong - een tongschraper uitkomst bieden.

 • Hulp bij gevoelige tanden?

  Gevoelige tanden kunnen het gevolg zijn van terugtrekkend tandvlees. De wortelhalzen komen daarbij wat bloot te liggen en reageren heftig op externe invloeden. Een sensitive-tandpasta zorgt dat de impulsen minder worden. Een bezoek aan de mondhygiëniste kan ergere gevoeligheid van het gebit voorkomen.

Korenbloemstraat 2a
4621 HX Bergen op Zoom
Tel. 0164-250090
info@mondhygieneboz.nl

Rabobank 12.27.49.286
KvK 20171032